Soruyoruz: Bayram Memmedov neden öldü?

Bayram Memmedov tutuklanmasının ardından 2016 yılında Azerbaycan’da meşhurlaşdı. Kendisi ve Giyas İbrahimov, eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in doğum gününe az kala onun heykeline “Qul bayramınız mübarək” (Kul bayramınız kutlu olsun) ve “fuck the system” sözlerini yazdı. 2019-da “af” kararı ile serbest bırakıldı.


Bir kaç ay önce Bayram Türkiyeye eğitim için gidiyor ve 5 mayısta ölüm haberi ile karşılaşıyoruz. Bize verilen haberib başlığı bu: “Bayram Memmedov denize düşen terliyini almak için suya atlamış ve yüzme bilmediyi için boğulmuş”.

Bugün Bayram Memmedov’un cansız bedeninin Türkiye’de denizden çıkarılmasının üzerinden 13 gün geçti ve ölümünün nedeni hala bilinmiyor. 

Dostu İngilab Guliyev olayın tamamen polisin yanlış bilgi verdiğini söylüyor;

“Kadıköy ilçe Emniyet Müdürlüğü basına yanlış bilgi veriyor. Verdikleri resmi açıklamada en dikkatçekici yanlışlar şöyle;

Polis diyor ki:

-“Bayram’ın cansız bedeni saatler süren arama sonucunda Haydarpaşa Garı açıklarında,yani battığı yerden bayağı uzakta bulunmuştur!”

Olayın aslı:

-Bayramın cansız bedeni en fazla bir saat içinde aramakurtarma ekipleri tarafından tam da battığı yerde,

yani Haydarpaşa Garı açıklarında değil, Moda sahil kıyısına yakın bölgede bulunup, çıkarılmıştır.

Polis diyor ki:

-“Terliklerini almak için yüzme bilmediği halde denize atlamış!”

Olayın aslı:

-Bayram yüzmeyi biliyordu ve bunu olaya tanıklık eden Moda sahil park güvenliği de onaylıyor.

Buna benzer birkaç küçük yanlış bilgiler daha var, ama pek önem arz etmiyorlar.

Olayın ilginç tarafı şu ki, tüm gün boyu Kadıköy Karakolunda olduğumuz süre boyunca bizden ve bizim yanımızda olay tanıklarından alınan ifadeler biz oradan ayrıldıktan sonra Kadıköy polisi tarafından çarptırılmış, gerçeklerden uzak şekilde yayınlanıyor. Neden?!”

Amsterdam’da Türk Konsolosluğu önünde çekilmiş fotoğraf. Ayrıntılar burada


Haber yayıldığı andan itibaren iktidar taraftarı 3-cü el siteler tarafından yanlış başlıklarla paylaşılarak saptırılmaya çalışılıyordu ve bu propaganda hala devam ediyor.

Olayın çarpıtılmaya çalışıldığını muhalef medya platformlarındaki paylaşımlara gelen ve STK (sivil toplum kuruluşu) mantığıyla hareket ederek aynı yorumları yapan sahte hesaplardan göre biliriz. Aynı bu hesapları, hatta binlercesini iktidarın sayfalarında yanlılık yaparken bulmak zor değil;

Sahte hesaplar aynı içerikli yorumları yaparak olayın siyasi olmadığını yazıyor



Sorulardan diğeri; İstanbulda sokağa çıkma yasağı varken, Bayram deniz kenarına nasıl gitti? Olayın yaşandığı sahilde en az 100 polis bulunuyor. Bayram’ı yasakta sokağa çıktı diye polis nasıl gözaltına almadı?


Daha sonra Elgiz Gahraman tarafından yapılan bir paylaşıma göz gezdirmenizi rica ediyorum;

“Bayramın ölümünü araştırmamız için bürokratik engeller yaratıyorlar. Bugün saat 10’da Bayramın babası Farman amca, avukatlar ve diğer arkadaşlarla Kadıköy İskele Karakol’a geldik. Bize ilk olarak araştırmacıyla bağlantı kuramayacağımız söylendi. Sonra görüştük dediler, 5 dakika sonra İstanbul Adli Tıp Merkezi morguna gidiyoruz. Ama sonra Adli Tıp Merkezi ile bağlantı kuramayacağımızı, hangi belgeleri saklamamız gerektiğini bilmediğimizi söylediler. Sonunda 2 saat bizi bekledikten sonra Farman amca, ben ve 1 avukat bizi morga götürdüler. Yaklaşık bir saattir morgdayız ve şimdi morgda öğle yemeği molası olduğunu söylüyorlar, beklemeliymişiz. 3 gündür Bayram’ın cenazesini göremiyorum, farklı bahanelerle bizi farklı günler geciktiriyorlar. 15-20 dakika içinde Farman amca, ben ve bir avukat Bayramı teşhis etmek için içeri gireceğiz. Buradan öğrendiğim tek şey, Bayram’ın ölümünün “şüpheli ölüm” olarak kaydedildiği ve soruşturmanın uzun sürebileceğiydi. Ve aslında, onun öldüğü gün, Bayramın kimliği tahmin ediliyordu. Çok fazla acı ve ıstırap içinde Farman amcayı da bekletiyorlar.”



Bayram ölmeden bir kaç gün önce de Türkiyede olan Giyas İbrahimov ülkeden deport edildi;

İrtica yakamı bırakmıyor. Ayın 16’sında Türkiye’den sınırı geçerken bir saat gözaltına alıp teslim ettiler. 1 yıllık oturma iznimin iptal edildiğini ve ayrılmadan konsolosluğa geri dönmemem gerektiğini söylediler. Şimdi aradım, süresiz olarak sınır dışı edildiğinizi söylüyorlar. Bunlar burdan kovmaya çalışıyor, onlar ordan ..)



Ve son soru; Neden kamera görüntüleri ortada yok? Neden olay araştırılmıyor?

Bizler kamera görüntülerinin yayınlanmasını ve olayın objektif bir şekilde soruşturulmasını talep ediyoruz. Tekrar soruyoruz ve sormaya devam edeceğiz: Bayram Memmedov neden öldü?

Ek olarak bak:

• “Devrimci Anarşist Federasyonu” Türkiyede Azerbaycan konsolluğu önünde eylem gerçekleştiriyor

• Çek Cumhuriyyeti’nde Azerbaycan büyük elçiliği önünde açılan pankartlar

• Azerbaycanlı siyasi göçmenler, Bayram Memmedov’un şüpheli ölümüyle bağlantılı olarak Berlin’de bir miting düzenledi. Miting sırasında Bayram’ın başına gelenler, katili bulmak, putları alt etmek için sloganlar atıldı

• Hollanda’daki Azerbaycan büyükelçiliğinin duvarına “Köle bayramı” yazıldı. Hem Bayram Memmedov’un anısına, hem de Azerbaycan Çiçek Festivali’nin protestosu olarak yazılmıştır.

• İstanbul ve Bakü sokaklarına sloganlar yazıldı

Leave a comment